MIJN VERHAAL

Geheel in de lijn van vele generaties vrouwen voor me, heb ik als jong meisje niet geleerd dat mijn intuïtie mijn belangrijkste instrument is, maar het zorg dragen voor een ander het hoogste goed. Geheel in dit patroon koos ik als jong volwassene een beroep in de zorg (ik werd Cesar therapeute).

In mijn werk als Cesar therapeute behandelde ik vele mensen met verschillende lichamelijke klachten, het leerde me dat de lichamelijke klachten vaak een uiting zijn van andere problematiek. Bijvoorbeeld pijn op de schouders vaak een uiting was van een zware last die mensen met zich meedroegen. Rug klachten vaak een uiting waren van moeilijkheden rondom het aangeven van grenzen. Ik leerde dat mensen echt bereid zijn hun gedrag te veranderen en hoe ik hun hierbij kon ondersteunen.

marjon1

Rondom mijn dertigste liep ik langzaam vast in mijn patronen en kon na 15 jaar meer dan fulltime werken in mijn praktijk voor Cesar therapie en het geven van vele workshops in zowel profit als non-profit organisaties niet anders meer, dan stoppen met mijn praktijk. Ik solliciteerde naar een baan bij het politiekorps Limburg-Noord, werd aangenomen en ging aanvankelijk aan de slag als beleidsmedewerker arbozorg, ik ontwikkelde beleid en zag dat ik meer kon dan zorg dragen. In  de organisatie zag ik dat vele mensen ziek werden door de bedrijfscultuur, ik maakte dit bespreekbaar en werd gevraagd een sleutelpositie in te nemen met betrekking tot de omslag van de cultuur binnen het korps. Als centraal vertrouwenspersoon zette ik een netwerk van vertrouwenspersonen op en kreeg de opdracht om alles wat er niet klopte binnen de organisatie, met betrekking tot omgangsvormen binnen het korps aan het licht te brengen. Om vervolgens te adviseren over de eventuele aanpak. Verschillende coachopleidingen heb ik hier gevolgd. Ik leerde zelf reflecteren, zag mijn sterke punten, mijn leerpunten en zwakke punten.  Ik leerde luisteren naar verlangens en behoeften van mensen en een weg te vinden naar het overbruggen van de vaak tegenstrijdige verlangens.

Die tegengestelde belangen werden ook steeds duidelijker in mijn relatie en langzaam ging dit ook steeds meer knellen. Het bleken onoverbrugbare verlangens te zijn…  de relatie kwam tot een einde en … ik voelde dat ik afstand zou moeten nemen van alles. Ik was mezelf kwijt en wist niet meer wat mijn leven zin zou kunnen geven. Ik besloot om te gaan reizen en geen plan te hebben, alleen maar mijn gevoel volgen. Dat heb ik gedaan en dit heeft me gebracht naar vele nieuwe plekken en werelden .Een nieuwe wereld opende zich…. Ik reisde naar het Midden-Oosten, organiseerde een pelgrimstocht en reisde weer terug, volgde onder andere meditatie cursussen, danstherapie, creatieve therapie en familieopstellingen.

Steeds meer ging ik werken met en op onderzoek uit naar wat mensen beweegt, hoe het komt dat ze doen wat ze doen en ontdekte hoe mensen dit kunnen veranderen. Ik werkte als extern vertrouwenspersoon bij grote organisaties, werd ingehuurd door een grote busmaatschappij om het gedrag van buschauffeurs te beïnvloedden  en organiseerde ontmoetingen tussen mensen die elkaar normaal gesproken niet elkaar ontmoet zouden hebben.

Ik ging theologie studeren en ontdekte het scheef gegroeide fundament van de patriarchale religies en hoe dit zowel de gehele samenleving beïnvloed heeft en we als persoon hieronder kunnen lijden. Ik persoonlijk had me nooit herkend als een kind van God, of de liefde, Hoe je het ook wilt noemen….want ik was maar ….een vrouw. God was een man, zijn zoon was de uitverkorene. Als katholiek meisje leerde ik dat een vrouw in de religie of een maagd of een hoer was, er was voor mij geen enkele herkenning. Wellicht hebben deze doctrines zelfs mijn seksuele ontwikkeling in mijn jonge jaren beïnvloed. Ik ontdekte via de studie theologie een weggeschreven, weggegomd, op zijn zachts gezegd, gemarginaliseerd stuk geschiedenis van het aanbidden van het vrouwelijk perspectief in de oudheid. Door het herontdekken hiervan, kon ik de vrouwelijk energie in mezelf genezen. Ik vond langzamerhand terug dat wat ik als kind had, maar kwijt was geraakt, mijn intuïtie, mijn innerlijk weten. Ik herontdekte mijn intuïtie, mijn scherp waarnemend vermogen, mijn mogelijkheden tot het maken van verbindingen, kortom mijn eigen vrouwelijke energie. Ik ging me realiseren hoe deze onderdrukking van de verbindende energie, in mannen en vrouwen voor veel trauma’s hebben gezorgd. Mannen die geleerd worden dat voelen en uitkomen voor hun gevoel zwak is. Hoe het moeilijk kunnen verbinden met hun eigen gevoel kan leiden tot moeizame relaties met vrouwen, het niet voelen kan leiden tot het ervaren van weinig zingeving, depressie en/of een gesloten hart. Hoe de onderdrukking van deze verbindende kracht heeft geleid tot misleiding voor de vrouwen. Het moeizaam kunnen aangeven van grenzen, het leeglopen, oververmoeidheid, niet in hun kracht kunnen staan of het ontwikkelen van een burn-out.

Ik zag hoe bijvoorbeeld in de politieorganisatie, maar ook in de andere organisaties waar ik later, ook als vertrouwenspersoon in terecht kwam, de onderdrukte vrouwelijke energie kond leidden tot verzuim,  ontevredenheid , weinig binding met het werk, ruzies, onbegrip en ongewenste omgangsvormen. Hoe oplossingen gezocht werden in het aanbieden van feedbacktrainingen, meer vrouwen plaatsen in een mannenorganisatie ( die vervolgens zich mannelijk gingen gedragen). Langzamerhand zag ik dat ik alleen de vrouw kon worden die ik ben door het omarmen van mijn kracht, mijn doelgerichtheid, mijn onderscheidend vermogen en het kunnen voelen en aangeven van mijn grenzen. Door het omarmen van beide energieën, perspectieven vond ik rust in mezelf.

Mijn zelfvertrouwen groeide en ik ontwikkelde lezingen, workshops en trainingen voor bedrijven en organisaties. Lezingen, trainingen en workshops, die medewerkers en leidinggevenden inspireren en een weg wijzen naar meer harmonie. Meer harmonie zal leiden naar meer tevredenheid, verbinding met het werk en met elkaar en dit is een weg naar meer resultaat.

Ik ontwikkelde vanuit mijn eigen ervaring en alle cursussen en opleidingen vanuit mijn verleden, een methode om mensen te begeleiden naar het omarmen van beide perspectieven in hunzelf. Ik kwam mede doordat ik zelf ziek werd in aanraking met het werk van Monique Timmers en haar energetische stoelen. Stoelen die een licht matrix bevatten die mensen inzicht geven in hun patronen en eventuele trauma’s helpen verwijderen en oplossen tot op celniveau. Ik ben ervan overtuigd dat ons lichaam ziek wordt als we onze innerlijke kompas, onze bestemming, onze intuitie en innerlijke stem niet volgen. Door de stoelen en mijn veranderde gedrag genas ik en hervond ik mijn innerlijke kracht en voel me vol met levenslust. Het werd mijn passie en mijn missie om zoveel mogelijk mensen hierin ook te begeleiden. Ik werd een gids op de zoektocht van velen naar het hervinden van hun eigen kracht. Door deze mentoring zag ik vele vrouwen en mannen  weer gaan stralen, Ik zag ze gezond worden als ze hun intuïtie en hun kracht in balans brachten.

Als je me vraagt wie ik ben, dan kan ik zeggen: